Ide kerülnek azok a cikkek, amelyek nem szorosan kapcsolódnak valamelyik témacsoporthoz.

Szines hírek, humorosabb kérdések, több témát átfogó tájékoztatók, no meg amit nem tudok hová tenni.

Például Ikervárhoz szorosan nem tartozó, de a kutatásom során fellelt témákat, dokumentumok feldolgozását, melyek még nem kerültek publikálásra máshol. Valaki a nagy éterben valószínűleg örömmel fogadja majd. Azért ne gondoljunk téma idegen írásokra. Érdemes lesz elolvasni azokat is, különben nem fordítanék rá figyelmet.

 

1948-ban kiadtak egy asztali naptárt a szabadságharc eseményeit leírva.

Ez nem meglepő, ha a 100 éves évfordulóra gondolunk.

De az már nem szokványos, hogy ezt francia nyelven tették.

Az 1948-as, háború utáni fotók is elég érdekesek. Érdemes megnézni a lerombolt Lánchidat vagy a Gellért hegyről akkor látható ideiglenes pontom hidakat.

Magyarázkodásra szorulok, mivel nem szorosan kapcsolódik Ikervárhoz. De mivel kettő ilyen 100 éves évfordulós naptáram is van már, érdemesnek tartom közkincsé tenni őket. Nem lehet összevetni őket, mindkettő más jellegű, mindkettőnek megvan a saját érdekessége.

 

1848-as szabadságharc 100 éves évfordulóra kiadtak egy naptárt a Friss Naptár néven.

Itt egy másik szabadságharcunk 100 éves évfordulójára kiadott naptár, de amíg az előző naptár a francia nyelvű közönségnek, vagy legalábbis a francia nyelvet értőkhöz szólt, addig a most közölt 1948-as Friss naptár inkább a magyar dolgozó nép igényeit célozta meg.

A teljes kiadvány 54 lapos, amiben viszonylag sok reklám oldal is van. Van egy havi útmutató, amiben kiemelik, hogy milyen teendők vannak a mezőn, az állat ápolásban, a kertben és a pincében!

Bemutatom a 12 hónaphoz tartozó kalendárium oldalt, egy 75 éves keresztrejtvényt és az 1848-as történések havi bontását, amit erősen átitat a kor történelem szemlélete.

 

Még 2015-ben olvastam a National Geographic-ban Gáspár Ibolya írását Batthyány Gyuláról, aki a mártír miniszterelnökünk dédunokája volt. Valójában az egyik képaláíráson gondolkodtam el, amelyen Molnos Péter művészettörténész egy ismeretlen képet vizsgált és feltevése szerint 1910 tájékán valamelyik Batthyány kastélyban festhették.

Elkezdtem vizsgálni a képen lévő információkat és a rendelkezésemre álló korabeli képek és adatok közötti összefüggéseket. A kép ikervári kapcsolatát és a pontos helyszín ismeretéről árulkodó részleteket tárom fel.  Valamint Batthyány Gyula élete és festészete iránt érdeklődők figyelmébe ajánlok könyveket a harmadik gomb alatt.

 

Rakssányi Gyula mérnök 1879-ben gondolt egyet és olyan térképet rajzolt, ahol a földrész csak imitálja a kérdéses területet, de az idő egy nagyobb korszakot ölel át és folyamatában jeleníti meg a történelem alakulását.

Két ilyen térképhez jutottam hozzá, az egyik az 1848-1849-es szabadságharc térképe, a másik a Magyar történelem 1900-ig, hozzáférhetővé tettem linkszerűen még egy harmadik munkáját is Napoleon életéről és hadjáratairól. Elérhetővé teszem nagy felbontásban is. Illetve a szerzőről és a műveinek fogadásáról pár szót szedtem össze.

Ez inkább csak az érdekesség kategória, de pár percet megérdemel, nehogy valaki feltalálja újra.

 
 

 

 

Még saját UFO-nk is van! Mindig éreztem, hogy különleges a falu!

Amikor rákerestem Ikervárra a légi felvételek között, felfigyeltem egy érdekes dologra. Egy szivárványszínű jelenségre. Természetesen mi lehetne más, mint egy UFO, amely követ egy repülő gépet.

Sőt le is szálltak, erre is megtaláltam a bizonyítékot. Lehet, hogy köztünk járnak? :-)

 
 

 

 

Már a török időkben is jelentős volt településünk. Ennek egyik fényes bizonyítéka tán ezen a török korabeli térképen való ábrázolása településünknek.

Hatalmas adag lokálpatriotizmussal és humorral értelmezve.

 
 

 

 

Nem, ezek a csúcsok nem a falu határában vannak. De gondoltam nyitok egy kis sarkot a régiségeknek, pillanatnyilag legek címmel.

Például a legkorábbi ikervári telefonkönyv - ami 1943-as.   Vagy az 1898. december elsején lepecsételt bélyegek. Persze ezek királysága időleges, mert könnyen előkerülhet még náluk legebb:-)    Ahogy jönnek a dolgok, úgy bővítem majd ezt a sarkot.

 
 

 

 

Batthyány Lajos emlékérmék

A 2007-es Batthyány Emlékév kapcsán került kiadásra az 5000 Ft-os érme, ami jó befektetés lett volna, mert már 8900 Ft-on áll az ára. Tekintettel, hogy nem vagyok járatos a témában, keresek majd valakit, aki pár gondolatot tud ezek kapcsán megosztani velünk.

 
 

 

 

A gyűjtő szenvedély veszélyes kórság.

Elkerülésére beszűkítettem a gyűjtési köröm.

Az én kórságomra is van gyógyír. Amiért áldoznék, vagy cserélnék.

Egy "lefotózott" képeslap vagy fénykép elküldve már nem veszik el a jövő számára.

Saját jelenbeli felelősségünk, hogy a múltat megőrizzük a jövő generáció javára.

 
     

 v20230509