1848-as szabadságharc 100 éves évfordulóra kiadtak egy naptárt a Friss Naptár néven.

Itt egy másik szabadságharcunk 100 éves évfordulójára kiadott naptár, de amíg az előző naptár a francia nyelvű közönségnek, vagy legalábbis a francia nyelvet értőkhöz szólt, addig a most közölt 1948-as Friss naptár inkább a magyar dolgozó nép igényeit célozta meg.

A teljes kiadvány 54 lapos, amiben viszonylag sok reklám oldal is van. Van egy havi útmutató, amiben kiemelik, hogy milyen teendők vannak a mezőn, az állat ápolásban, a kertben és a pincében!

Bemutatom a 12 hónaphoz tartozó kalendárium oldalt, egy 75 éves keresztrejtvényt és az 1848-as történések havi bontását, amit erősen átitat a kor történelem szemlélete.

 

Maga a naptár is mutatja a vallások sokszínűségét hazánkban. A Katolikus és a Protestáns egyházak naptárjai szinkronba futnak, de a Görög-ortodox naptárban van két hetes csúszás. Így például március 15.-ei nemzeti ünnepünk március 2.-ára esett 1948-ban náluk. De megtaláljuk az Izraelita naptár főbb vallási ünnepeit is a havonként az oldalakon.

Érdekes, ahogy a vallás átitatta a naptárat. Minden hétre volt egy evangéliumi idézet is. De a hónapok elnevezése sem volt egyszerű, Május hónapot Pünkösd havának, Tavaszutó (régente: Ikrek havának) hívja például. Nem hiszem, hogy sokan tudják melyik hónapra mondták, hogy Bögöly hava.

A néphit szerinti időjárás és terméshozam összefüggéseket és jövendöléseket is tartalmazza a kalendárium havonkénti oldala. A korabeli embereknek fontos volt ismerni a nap és a hold keltének és nyugtának időpontját, amelyek erősen befolyásolták a tevékenységüket a szabadban. Érdekes még az országos vásárok jegyzéke is.

A naptár képei a jobb oldali képre kattintva érhetők el egy újabb oldalon megjelenítve. Nagy helyfoglalásuk végett másik tárhelyre lettek költöztetve.

A szokásos album funkciók a rendelkezésünk állnak. Egy kattintással középre, közép méretben kerül a kiválasztott kép. Az oldal nyilakkal lehet vándorolni előre-hátra.

A már kinagyított kép felett jobb oldalon lévő nagyítóval még nagyobb méret is elérhető. Most került fel párhuzamosan a francia nyelven kiadott hasonló 100 éves évfordulós naptár, így össze lehet hasonlítani őket. Téma ugyanaz, a célközönség és igényük különböző.

   

Van egy  érdekes keresztrejtvény, aminek a fekete kockái az 1848 és az 1948-at rajzolják ki. Úgy gondolom, eléggé ritka dolog ez is és ezért beemelem ide a vállalkozó kedvű rejtvényfejtők számára. Mivel sok rövid szó van ezért viszonylag könnyű, de van pár korszakra jellemző kérdés is, mint például: Déli szomszédunk hős vezére?

A keresztrejtvény elérhető a gombra kattintva és a kép formában. Talán könnyebben használható egy fekete-fehér változatú pdf kiterjesztésben, ami INNÉT tölthető le.

Sajnos nyereményt nem tudok hozzá rendelni, de egy 75. évfordulóját ünneplő rejtvény megfejtése önmagában is jelent valamit egy műértő számára. A helyes megfejtők nevét, monogramját vagy álnevét egy falu/város megnevezéssel kitehetem ide majd igény esetén, mint egy nyertesek listájára.

A naptár oldalaiból az 1848-as történéseket kiemelem ide egymás mellé. Érdemes megnézni, hogy 1948-ban a kor történelem gyártói kiket tartottak érdemesnek megemlíteni és milyen 1848-as eseményeket helyeztek előtérbe, azokat kikhez kötötték. Kicsit érdekes a tárgyalás mód, mivel 1848. januári történésektől a decemberi történésekig van csak a megemlékezés vezetve a szabadságharcról. Így tulajdonképpen csak a szépre emlékezünk.  A fókuszban szerepel Petőfi, Kossuth és Táncsics, a többiek csak éppen említésre kerültek. Sajnos a történelemhamisítás erősen tetten érhető az összeállításban, illetve az egész naptárban.

A kormány decemberben visszavonul Debrecenbe, de ezzel vége is a szabadságharc történetének. Minek is lenne érdemes emlékezni a Világosi fegyverletételre, az emigrációs hullámra, a megtorlásokra, a vértanúkra. Bár elképzelhető, hogy ezt a fekete levest az 1949-es naptárra tartogatták. Igyekszem majd megszerezni a Friss újság 1949-es példányát, ha létezik. Folytatták vajon a megemlékezést januártól?

Talán ez a történelemhamisítás még élő neves személyeket érinthet és ezért van, hogy bizonyos közpénzből finanszírozott illetékes helyen ez a kiadvány kutatási engedéllyel érhető el csak?

 

JANUÁR

FEBRUÁR

MÁRCIUS

ÁPRILIS

MÁJUS

JÚNIUS

JÚLIUS

AUGUSZTUS

SZEPTEMBER

OKTÓBER

NOVEMBER

DECEMBER

v20230509