Puzzle darabkák Ikervár térképére, nagyon sok olyan hely és építmény van, melyeknek már csak hűlt helye van. De olyanok is, amelyekről nem is gondolnák, hogy milyen régiek. Milyen sorsa volt egy építménynek? Milyen szerepet játszott a falu életében?

A puzzle darabok olykor ugyanarra a helyre, csak éppen egész más korszakra vonatkoznak.

A meglévő épületek mellett naponta elmennek az emberek ránézés nélkül, mert megszokták, hisz  mióta emlékeznek ott volt. Pedig rácsodálkoznának, ha megtudnák hány évesek és milyen szerepük volt a falu életében.

 
 

 

 

2014-ben az Általános iskola 50 éves évfordulóját ünnepeltük.

Ekkor írtam egy kis szösszenetet a hogyan emlékezem az iskola épületre kérdésre. Mivel az időszakomban ez az épület csak a felső tagozatosokat fogadta be, ezért csak "felsős" volt az épület megnevezése.

Ugyanekkor írtam egy másikat is az 50 évest ünneplünk, de emlékezzünk a 100 évesekre is - címmel. A régi iskolai épületeket képeslapokon keresztül próbáltam meg bemutatni.

A két írás 2014-ben íródott, most csak htm köntösbe öltöztettem őket.

 

 

 

 

Ikervári "Zsidahó-dűlő"- fás legelő - Minden falu környezetében van olyan terület, amely egyedi nevet visel és csak a helyiek tudják, hogy mit is jelent és merre van. Nekünk ilyen a Zsidahó, Gróf Batthyány József 1809-ben ajándékozta a falu jobbágyainak ezt a legelőt.

Múltkor találkoztam az interneten egy ezzel kapcsolatos kérdéssel. A kérdező tudta, hogy Ikervárott van a Zsidahó, csak nem tudta merre. Gondoltam, körbejárom a kérdést egy kicsit. Az eredeti kérdés csak a helyre vonatkozott, de úgy vélem hasznos lehet  még pár gondolatot hozzá csatolni.

 
     

Jövet-menet elmegyünk a szobra előtt naponta. Tudjuk, hogy ott van. Tán még azt is megjegyeztük valamelyik emlékműsorból, hogy Bory Jenő alkotása.

De ki is volt Bory Jenő? Mit takar az a név, hogy Bory-vár?

Észrevettük-e, hogy egy szabadságharcosnak, aki megszervezte hazánk nemzetőrségét,  annak nem jutott kard? Mi tartja a vállán a köpenyét, a csat hiányában? De még felhívom a figyelmet az ujjainak tartására is, mert azok is változtak a tervezés és a kivitelezés közben. Minderről a szokásos módon olvashatsz többet, ha a kis képre kattintasz.

 
     

 v20230206