FEJLŐDÉS, haladás az ipar, a mezőgazdaság és a társadalom területein

előkészület alatt

 
     

Batthyányi Lajosról olvasgatva többször emlegették különböző írásokban, hogy egyetlen nyomtatott írása van csak. Felkeltette az érdeklődésemet és elmentem a Szabó Ervin Könyvtár - Budapest archívumába és segítséggel felkutattam a cikket (B051/135). A Magyar Gazda 1842. évi második számába Az ikervári répaczukorgyár ismertetéséről címmel írt egy kicsit mezőgazdasági, kicsit ipari, kicsit gazdasági szemléletű cikket. Célom csak annyi, hogy elérhetővé tegyem az érdeklődők számára. Pár gondolatomat fűzöm csak hozzá, mint egyszerű olvasó.

 
     

Az ikervári határban lévő péterfai majorban volt egyszer egy cukorgyár, gróf Batthyányi Lajos első felelős miniszterelnökünk alapításával. Ennek bemutatását, leírását idézném Dr. Naszádos István írása alapján, mely a Vasi Szemle 1986. 1. számában jelent meg.

"A TANÁR ÚR" 2008-ban elhunyt, emlékét felidézném és megőrizném Nagy Miklós emlékező írásának segítségével, mely a Sárvári Hírlap-ban 2008.április 4.-én jelent meg.

 
     

Miért is érdekel minket az elektromos szántás? Mert hazánk vonatkozásában nagy valószínűséggel Ikervár volt az első magyar falu, ahol Brutschke rendszerű, egy gépes, billenőekés elektromos szántógép működött!  Legalább mi tudjunk róla és tartsuk életbe ezt a technika történelmi eseményt.

1   Egy kis technikai történelem, mikor is kezdődött az elektromos szántás?

2   Mi tudunk az I. Világháború előtti ikervári elektromos szántásról?

3   Mi tudunk az I. Világháború utáni ikervári elektromos szántásról?

4   Hogyan is működött egy ilyen rendszerű elektromos szántógép?

5   Az elektromos szántóvezetékekről

 
     

Ikerváron a kosárfonásnak, a fűzvessző termesztésnek hagyományai vannak. Régi képeket vetem elő, melyek felidézik az ikervári kosárfonók ügyességét, arányérzékét és újításait.

Nem magyaráznám a képek tartalmát, magukért beszélnek.

Ennél sokkal szélesebb volt a termék kínálata a kosárfonó szövetkezetnek, most csak egy kis étvágygerjesztőnek szánom ezt, amíg fel nem tudom dolgozni a témát teljesebben.

 
     

 v20230130