1963 májusában az Elektrotechnika újságban megjelent egy múltidéző cikk Turán György tollából az ikervári vízerőmű villamos elosztó rendszeréről.

Nagyon sok információt nyerhetünk az írásból falunkkal kapcsolatban is. Tekintve, hogy egy szakmai közönségnek szóló cikkről van szó, így az olvasása nem könnyű. Viszont az erőmű történeti irodalmához szervesen hozzátartozik, ezért közkincsé teszem. A 12 oldalból szemezgetek olyan bekezdéseket, melyben szereplő információkra fel szeretném hívni a figyelmet. Ezek többnyire nem kívánnak szakmai ismereteket.  

1896-ban villamos hajsütővas? Szivargyújtó? Akkumulátoros lámpák a lovas kocsikon?

1902-ben villamos főző? Sütő és fűtőkészülék?

 

A teljescikk is elolvasható itt, ahol további képek és rajzok láthatók. Piros keretben szerepelnek az itt kiemelt részek.

 

 

 

     

 

Fontosnak tartom, hogy azoknak az embereknek a neve megmaradjon a köztudatban, akik sokat tettek, hogy a vízerőmű elkészüljön és üzemeljen. Az sem baj, ha az a pár szám és műszak kifejezés beivódik az emlékezetünkbe.

Ha minden igaz, akkor egy hajó kazánt használtak a gőz fejlesztésére, amivel a jégtelenítést végezték el.

 

     

 

Ez egy érdekes, bár szomorú hír. Ne feledjük, hogy úttörő technikai megvalósítások soráról van szó és ez kimondottan baleset veszélyes környezet volt. Érdemes megnézni a teljes cikkben az ide vonatkozó leírást, hogy milyen műszaki gondossággal jártak el. De ennek ellenére is megtörténhet a baj.

 

 
 

Gotthard palack - Gotthard Jenő a Szombathely melletti Herényben élt. Kora technikai polihisztora volt, akinek   megoldása hozta meg azt az üzembiztosságot, hogy a villámcsapások nem tették tönkre a kapcsolókat az erőműben. Gotthard otthonosan mozgott a fizika, kémia, fotográfiai és finommechanikai berendezések világában, bár csillagászként tartjuk számon többnyire, mivel azon a területen világhírű eredményeket ért el.

 

 

 

Itt a bizonyíték a falu korabeli villamosenergia igényére, volt transzformátorunk.

 

 

 

Látható, hogy az új energia fajta felhasználását a mezőgazdaságban is megpróbálták hasznosítani. A cséplés gépesítését ekkor már gőzgépekkel megoldották, de annak a tűzveszélyes mivolta sok kárt okozott. Elég volt egy szikra és  oda volt az éves termés.

 

     

 
 

 

Itt a végén olvasható az igazi csemege!

1896-ban villamos hajsütővas? Szivargyújtó? Akkumulátoros lámpák a lovas kocsikon?

1902-ben villamos főző? Sütő és fűtőkészülék?

Ikervárott?

 

     

v20110301