Bemutatok pár képet az erőmű 2002-es és a 2009-es nyári állapotairól, hatalmas változásoknak nem lehetünk tanúi. Főként azért tettem be így keverve, hogy megmutassam milyen a barna (sokan sárgának hívják) és a zöld víz között. Ha alacsony a vízállás, akkor a hordalék leülepszik és a víz zöldes, amikor árad, akkor meg sárga a hordaléktól. Először arra gondoltam, hogy ellátom magyarázó szövegekkel a képeket, de aztán úgy gondoltam, hogy étvágygerjesztéshez elég beszédesek a képek önmagukban is. A múzeum látogatását se hagyja ki senki, mert nem csak vízerőmű vonatkozású, bővebb körben szerezhetünk ismereteket megtekintésével.

 
 
     
     
 
     

 

A jobb oldali képen látható az a rács és a hozzá tartozó tisztító mechanizmus, ami védi a turbina lapátjait a nagyobb tárgyaktól. Funkciójában nézve ez egy irtó nagy hajkefére hasonlít, amit a víz nyomása rásodor a hajra (rácsra), azt ezzel lehet lesöpörni róla, azaz felhozni.

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

 
     
 

     

 

Az út minősége ne riasszon vissza senkit a látogatástól, azért járható. Ikervárról a Sótony felé vezető úton először átmegyünk a Rába hídján, majd pár száz méter után egy jobbos kanyarral mennénk fel a csatorna hídjára, ekkor kell balra lekanyarodnunk az erőmű felé. Ha lassan mész még akár találkozhatsz Vuk leszármazottjával is. Amikor mi jártunk arra, akkor éppen egerészet. Jól megnézett minket, de látta tán, hogy ártalmatlanok vagyunk, így folytatta a napi rítust.

Beraktam ide még két képet az erőmű előtti és mögötti vízről, szakmai nyelven a felvízről és az alvízről.

     
 

v090922