100 éves születésének évfordulóján megemlékeztek Pénzes Balduinról és munkásságáról Ikervárott. Márványtábla került az emlékére a templom belső falára. Erről készült egy videó riport és megjelent elektronikus formában is.

Gondolom nem sokan láthatták ezt eddig. Azon az oldalon ez a hír aktualitását veszíti, de nekünk az érintettségünk révén fontos emlék lesz a későbbiekben, így átvettem a riportot. Remélhetően nem lesz szerzőjogi bonyodalom belőle, a készítőket és forrást is jelölöm.

Még tavaly nyáron felkerült a honlapra Pénzes Balduin életéről egy kis összeállítás, ami itt érhető el. Tekintve az emléktábla és a megemlékezés helyszínét, ezt a hírt a templom témájához kötöm.

 

A www.vasmegye.hu  oldal elektronikus Magazinjában, 2010-09-10-én megjelent egy cikk Pénzes Balduin 100 éves születési évfordulójával kapcsolatos ikervári megemlékezésről. A cikket és a hozzá tartozó videót készítette a Pro-28 Stúdió:

    Forrása: itt.

A jobb oldali videón megnézhető a riport, szövege pedig lentebb elolvasható. A kép közepén lévő fehér háromszögre kattintva indítható el a lejátszás. A bal alsó sarokban lévő jelre kattintva megállítható, majd újabb kattintásra folytatható a lejátszás. A jobb alsó sarokban lévő jelre kattintva teljes képernyőn nézhető meg a videó, ezt kikapcsolni az ESC billentyűvel (bal felső billentyű) lehet. A videó itt letölthető flv formátumban.

 

 

Pénzes Balduinra emlékeztek Ikerváron, a Szent György templomban. A 100 évvel ezelőtt született bencés szerzetes tiszteletére emléktáblát avattak a családtagok és egykori bencés diákok jelenlétében.

Ikervárról, Szombathelyről és távolabbról érkezett hívek töltötték meg a Szent György templomot, hogy Pénzes József Balduinra emlékezzenek. A misén a bencés rend egykori és mai tevékenységéről is szólt Várszegi Asztrik főapát, a hallgatóság figyelmébe ajánlva a bencés regulát, amely 1500 éve ad mintát arra, hogyan lehet egy közösséget összefogni.

 

"Keresem azt a jót a másikban, ami abban valóban jó, azt megerősítve, fölhívom a figyelmét arra, hogy ebben a jóban növekedhet, és így tudom önmagához is segíteni, és így tudom a közösségbe is beilleszteni."

 

A bencés rend tagja volt az Ikerváron 1910-ben született Pénzes József Balduin is, akit 1936-ban szenteltek áldozópappá. Ezt követően latin-magyar szakos tanárként dolgozott.

"Pénzes Balduin írásait olvasva azt fedeztem fel, hogy tudta az akkori és a mai diákokat is motiválni. Fölkelteni az érdeklődést, hogy vannak olyan dolgok az életben, az irodalomban, irodalomtörténetben, amit érdemes elolvasni, megszívlelni."

 

Pénzes Balduin a háború végéig tanított, közben sorra jelentek meg cikkei, tanulmányai katolikus szellemű lapokban. Így lett 1945-ben az Új Ember című hetilap alapító-főszerkesztője.

 

 

"Abban a nagyon nehéz helyzetben, amikor pénzhiány volt, amikor a kormányzattól függött, hogy kap-e egyáltalán az Új Ember papírt arra, hogy megjelenjen, hétről hétre a háború után, éhínségben, nyomorban, szegénységben összegyűjtötték azokat az írásokat, amelyek az akkor ébredő és akkor önmagára találó nemzetnek hitben, lélekben segítséget adhattak."

A bencés szerzetes és irodalomtörténész haláláig, 1980-ig dolgozott az Új Ember szerkesztőségének élén. Születésének 100. évfordulóján a Bencés Diákszövetség kezdeményezte, hogy szülőfaluja templomában emléktáblát helyezzenek el a tiszteletére.

"Szervezetünk 1992. január 25-én alakult, s immár 18 éve tölti be igaz hittel a céljaként megjelölt feladatát, az öregedő bencés diákok közötti kapcsolat ápolását, a Szent Benedek rend oktató-nevelő tevékenységének támogatását."

 

Pénzes Balduin emléktábláját Várszegi Asztrik és Andor Ferenc leplezte le, majd a Bencés Diákszövetség képviselői, a polgármester és a családtagok egy-egy koszorút helyeztek el a templomban.

 

 

"Volt több testvére, mindegyiket meglátogatta, mindegyiknél eltöltött egy napot, ilyen szőlők voltak, oda elment, tartottak neki ilyen délutánt a hegyen, az az igazság, az egyszerű embertől a magasan kvalifikáltig tartotta ő a kapcsolatot."

 

A szentmise után emlékülés kezdődött, amelyen előadások méltatták Pénzes Balduin tanári, irodalomtörténészi, szerkesztői tevékenységét és azt az elhivatottságot, amellyel évtizedeken át óvta a keresztény értékeket és hagyományokat.

     

v20110330