Kockás liliom - Hazánk védett növényeinek egyik legszebbike, magányosan vagy csoportosan növő, hagymás évelő. Hosszan kihegyesedő levelei vannak. vöröses vagy lilásbarna sárgásfehér sakktáblaszerű foltokkal mintázottak. A növény szára a termésérés idején fokozatosan megnyúlik, mintegy felemeli a fejét. Mocsárréteken, nedves réteken, kaszálókon él. Európa nagy részén megtalálható. Hazánkban védett növény.

Pár szó a virágról, a védett természeti területről és a hozzá való viszonyunkról.

Virágról pár gondolat

 

Kockás liliom - Mocsári kockásliliom - Fritillaria meleagris 

Jellemzői: Szára a karcsú, zöld bimbóval eleinte a földön fekszik, majd 10-30 cm-re megnyúlva a bimbót fokozatosan felemeli, hagymás évelő növény. A hagyma gömbölyded, szára 3-6 levelű, a levelek váltakozva állnak, keskeny szálasak, csatornásak, szürkészöldek. A virágok rendszerint egyesével vannak elvétve kettő egy száron, bókolnak, a lepel vöröses vagy lilásbarna sárgásfehér sakktáblaszerű foltos, 3-5 cm hosszú. Hátuk kipúpusodik az aljukon lévő mézgödrök miatt.  Toktermése felálló, 1-2 cm hosszú, 3 rekeszű, hártyás falú toktermés, rekeszenként sok maggal,  barna színű.  

Természetvédelmi értéke 10.000 Ft

Köznyelvi elnevezései: kockás tulipán, kockás liliom, kotuliliom,

Élettani hatásai tekintetében a növény minden része mérgező!

Virágzás:  Április - május.         

Élőhelye:   Ligeterdőkben, mocsárréteken, ártéri réteken,  800 méter magasságig nő, legfeljebb évi 1-2 kaszálást visel el, ha nem hoz termést és így nem szaporodhat.

Nevelése: A növény magról szaporítható, de a környezetére nagyon igényes, így ne fáradjunk az otthoni telepítésével, tekintve, hogy védett is. Ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor egyes kertészetekban kapható olyan változat, aminek a kertben való tartása már eredménnyel kecsegtet. De a megrendelőt, a számlát azért javaslom eltenni, ne vádolhassanak természetkárosítással. Például itt.

Az ikervári kockás liliomos védett területről

 

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatjuk az Egyéb országos jelentőségű természetvédelmi területek felsorolásában róla a következőket (2023-ban már nem elérhető az eredeti link):

 

Helye: Ikervár  

Területe: 14,7 ha

Tulajdonosa / kezelője: Agrárszövetkezet, Ikervár

Törzskönyvi száma:17/13/TT/73

Védetté nyilvánítási határozat száma: 693/73.   

Rövid leírása: A Rába ártér kisebb foltja, ahol kora tavasszal tömegesen virított a kockásliliom. A 80-as években szinte teljesen elpusztították élőhelyét

Megvallom, hogy az érintett területen én nem sokat láttam, de az utóbbi időben a találtam a volt Egyházi réten, Sótony felé menő út bal oldalán a Herpenyő parton, de még a Zsidahóban is láttam. Igaz a térkép is eléggé elnagyolt, talán azért, hogy nem találjon oda senki?

 

No és hogyan viszonyolunk az értékünkhöz, a Kockás liliomunkhoz?

Jó magyar szokásnak megfelelően, ami ingyen jött, azt nem övezi kellő megbecsülés. Szedtük, vittük, beszántottuk. Míg mások kihasználják a lehetőségeiket, Fesztivált neveznek el róla, mert megbecsülik azt amilyük van.

Két újsághír a témához, a cikkekre rákattintva olvashatók el pdf formátumban, mert az eredeti környezetükben már nem érhetők el. Látható azért, hogy manapság már jobban odafigyelünk, nem úgy mint a 80-as évekbeli beszántáskor.

 

 

Ajánlanék még egy 3 perces profi ismeretterjesztő videót, ami itt nézhető meg eredetileg - sajnos már nem érhető el.

Jelzést kaptam, hogy ezt a kis értékes videót 2011.04.29.-én el fogják távolítani a netről. Úgy látszik kinőöik a felhasználók a világ összes tárhelyét. Így beindítottam a mentő akciót.  Sajnos nem tudom a készítőket megnevezni, de köszönet munkájukért. Az eredeti internetes linkben, mintha Baráti Gábor-t olvasta volna.  A film valamelyik képre kattintva letölthető a mp4 kiterjesztésben. Két képkockát kivágok, mivel iker virágok nem hiányozhatnak egy ikervári oldalról :-)

                  

   

Szerintem lassan felnő egy generáció, akinek nem jelent semmit az a szó, hogy telefonkártya. Nem látták, nem használták. Pedig abban az időben, amikor a mobil telefonok még nem terjedtek el ilyen mértékben, akkor sokan használták és gyűjtötték is a kártyákat.  A témához kapcsolódva berakok ide agy kockás liliomos kártyát 1995-ből.

v20100721, v20110420,v20230526