Képeslapok, a falu történelmének képi megörökítői. Amikor még nem fényképezőgépes mobil telefonnal járt - kelt mindenki, akkor csak ritkán került sor a fotón való megörökítésre valami. Kellett hozzá jó téma, de még ennél is jobban a fizető megrendelő. Mert akkor még meg kellett fizetni a tudást, a technikai eszközöket. Ikervárott volt mit fényképezni és a kereskedők révén volt megrendelés is.

Remélem sikerül majd rámutatnom, hogy egy-egy képeslap hány kérdést tesz fel, illetve hány kérdésre tud válaszolni, még ha hangja nincs is .

Képeslap gyűjtés közben tudtam meg, hogy apai nagyapám is adott ki képeslapokat, azt is megtudtam, hogy a szomszéd házban volt a boltjuk, még apám születése előtt.

Ikervári viszonylatban rekorder képeslap: 123 éves és megtett több, mint 4000 km-t.

1900. május 5.-én írták meg Ikervárott, majd 1900. június 24.-én feladták Belgiumban  egy dél francia kisvárosban lakó barátnak. Majd ismeretlen módon, de biztosan több kézen keresztül visszajutott Budapestre és onnét visszakerült Ikervárra.

Miért érdekes ez? Nagy utat tett meg és két világháborút is átvészelt ez a kis egyszerűképeslap. Múlt századfordulón egy korabeli képeslapgyűjtőnek küldték, akinek az volt a specialitása, hogy azt kérte a barátaitól, hogy egy viccet is írjanak a képeslapra. Egy véletlen nyom alapján megállapításra került, hogy ki volt a küldője. A képeslapon Rajzó Miklós festő műve látható, ami még növeli az eszmei értékét, hogy egyelőre ez az egy darab ismert belőle.

Képeslapok Ikervárról - képeslapot többnyire azért küldünk, hogy megmutassuk hol voltunk, hol élünk éppen. Vagyis az információ valaki másnak szól. Most ezen a dolgon fordítok egyet, ezek a képeslapok főként a falut ismerőkhöz szólnak. Többnyire az ismert környezetünket láthatjuk korábbi időkben, de ma már nem így néz ki vagy éppen pont olyan, mint száz évvel ezelőtt volt.

Ha az ember ki lép a világ elé, akkor illik felvenni egy szebb ruhát. Ezt szem előtt tartva némi retusálást végeztem, ha az adott képeslap hányattatott sorsa megkívánta azt. A gyűjtést folytatom, ha van valakinek itt nem látható képeslapja, akkor egy digitalizált képet szívesen fogadnék róla. A tőkeerős konkurencia végett nem tudom megvenni mind.

Képeslapok elválaszthatatlan barátja a bélyeg, bár némi lagyos vízzel oldható a kötésük.

Gondoltam itt nem téma idegen a kérdés.

Batthyány Lajos bélyegekkel nem bővelkedünk, de azokban sincs sok köszönet. Nem igazán vagyunk jók abban, hogy elismerjük Neki azt a tevékenységet és önfeláldozást, amit meg szeretnénk köszönni.

 v20230216