Ikervár története  - Horváth György írása 1910-ből

A Szombathelyi újságban jelentek meg az egyes részek 1910. szeptember 11, szeptember 18, szeptember 25, október 2. és október 9.-én.

Öt részben jelent meg, de csak Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök haláláig jutott. Pedig innét kezdődött az az időszak, amit megélhetett és beszélni tudott olyanokkal akik megélték az előző 50 évet. Aki megírta a nehezét egy történetnek, az biztos, hogy megírta azt is amit tapasztalt. Előkerül majd egyszer?

Két változatban kerül közlésre az írása, az egyikben az eredeti újságban megjelent kép formában, ahogy darabokban ki lehetett ollózni az újságokból. Illetve a másik verzió az átírt, átgépelt, ami tán könnyebben olvasható. Az eredeti szöveg átirata, a hasábok újratördelése mellett, a helyesírás javításához változóan álltam hozzá. Többnyire a nyelvezet ízének megtartása érdekében megőriztem a korabeli formát, ahol ez nem tett hozzá az olvasmányhoz, ott javítottam és a nyomtatáskori szedésből fakadó hibákat is. A forrásként  a szombathelyi  Berzsenyi Dániel Könyvtár Helyismereti Gyűjteményét jelölöm meg. A szerzőről készülőben van egy életrajzi bemutató, így most ide nem került bele.

Horváth György (1855-1924)  tanító volt ikervárott 1892-től 1924-ig, a Batthyány szobor létrehozásáért sokat tett, melynek eredményeként 1913-ban felavatták a szobrot. Ha csak ennyit tett volna, már akkor is érdemes lenne a figyelmünkre.

v20230219