Használati útmutató - pár kulcsszó mögé leírom a honlap használatához szükséges tudnivalókat, illetve mit, miért és milyen technikai megfontolás végett csinálok olyanra, amilyenre.

Gyakorlott számítógép használóknak a lenti kérdések ismertek, de az érdeklődők egy része a visszajelzések alapján most került közel a számítógéphez először. A kíváncsiság nagy úr és erőt ad az új dolgok elsajátításához. Ezt az utat szeretném megkönnyíteni ezzel a pár sorral.

 

kis képre kattintás

A szövegek mellett látható kis képek úgy működnek, mint az ajtókilincsek, ha rákattintunk, akkor kinyílik és elérhetjük a mögötte lévő írást. Ha vissza akarunk lépni az előző oldalra, akkor az oldal elején lévő kisképre, vagyis az átjáró ajtó másik oldalára kell kattintani és visszamehetünk oda ahonnét ide jöttünk. Az oldalak jobb felső sarkában lévő nyomógombra kattintva visszajutunk a fő oldalra.

Az új feltöltések részen a szöveg előtti képpel, ikonnal lehet tovább lépni a cikkre.

A bővítések gombra kattintva a sorok végén lévő kis piros nyilas ikonok visznek el a frissített cikkekhez.

 

offline üzemmód

A 2010-es honlapon sok külső információra mutató link is szerepelt. Sajnos idővel eltűntek a hivatkozott tartalmak. Így arra jutottam, hogy meg kell őrizni az eredeti tartalmukat valamilyen módon, ezért bevezettem az offline megoldást.

Mindig megjelölöm a forrást, a szerzőt és a beemelt szöveget fekete színű betűvel jelenítem meg. Nem ellopni, hanem megőrizni és elérhetővé szeretném tenni mások munkáját és felhívom a figyelmet az eredeti helyén lévő elérhető egyéb extra lehetőségekre is.

 

átemelés szükségessége

Vannak cikkek, ahol az eredeti formai megoldása nem támogatja a célközönség elvárását. Többnyire az olvashatósággal van gond, de a reklámok sokasága is zavaró. A nem megfelelő méretű betűk, a kicsi sortávolság, a tömött szöveg a legérdekesebb anyagot is élvezhetetlenné teszi. A megcélzott olvasó közönség többnyire már szemüveges. A fent említett hibák végett az olvasás fárasztó és nehézkes számukra, így nem jut el hozzájuk az információ. Ezért azokat tartalmi változtatás nélkül átemelem az oldalhoz illeszkedő stílusban.

 

módosítás ideje

Az egyes oldalak alján látható, hogy mikor volt utoljára módosítva. Egy cikk folyamatosan változhat. Bővítésre kerülhet, vagy kikerülhet belőle valami. No és természetesen a javítások, mert csak az nem követ el hibát, aki nem csinál semmit. Vagy talán pont ő hibázik legnagyobbat, a tétlenségével?

A számítógép a megnézett oldalakra egy ideig emlékezik és ebből az előzmény memóriából idézi fel. Célszerű néha a módosítások láthatóvá tételéhez egy Frissítés gombot nyomni a böngészőben. Időnként a böngésző előzményeinek a törlése is fontos, mert például ha egy kép neve megegyezik az előzőjével, akkor amíg a régi az előzmények alapján él, addig azt fogja megjeleníteni.

 

linkelt oldalról vissza

Amikor egy külső linkre lép valaki, akkor ott értelemszerűen nem szerepel más visszalépési lehetőség csak a böngésző vissza nyílja. De ki lehet próbálni azt a billentyű kombinációt is, hogy egyszerre lenyomjuk az Alt és balra nyilat  mutató billentyűket.  

 

témák választása

Tekintettel az érdeklődésemre, az időmre és a rendelkezésre álló információkra megpróbálom rangsorolni a témák feldolgozását.  Az utóbbi 50 év történéseit kihagyom, kivéve, ha az alap témához szorosan kapcsolódik. Nem törekszem a mély feltárásokra, megengedhetem magamnak a tévedés jogát. Megelégszem azzal, ha a felszínt megkapargatva tudok valaki számára érdekessé tenni egy témát, elültetni benne egy kérdést. Elégedett vagyok, ha az ide tévedő látogató magával visz egy történetet és elmondja valaki másnak. Igyekszem szélesebb téma spektrumot átfogni.

Kész témák befogadását kerülöm, szeretem magam stilusában feldolgozni az adott témát, akkor lesz olyan, ahogy az én szemüvegemen keresztül látszik.

Nem konkurálok a történészekkel, mások a céljaink és a lehetőségeink. Ők szerencsésebbek, mert fizetést is kapnak a hobbyjukért, de nekik nincs tévedhetőségük.

Célom, hogy a falu értékeire irányítsam az érdeklődők figyelmét és szórakoztatva tájékoztassak róla.

 

grafikai kiegészítők

A fotók saját készítésűek, egyéb képeknél jelzem a forrást. Igyekszem felhasználni a kastély örökségével ránk maradt festési elemeket, hogy megőrizzem azokat is.

Így például a fő oldalamon a témacsoport elválasztóként használt sárkányos kép, ami már az 1899-ben készült kastélybelső fotón is szerepel, valószínűleg 1847-ben került a főcsarnok kupolájába. Vélelmezhető, hogy azonos Gróf Batthyány Lajos első felelős miniszterelnökünk keleti útján készült sárkányos-kígyós tetoválásával.  A tetoválás előbb volt, mint a kastély festése. Például a  tartalomjegyzékben használt elválasztó is a festés egy részéből került kiemelésre.

 

források megjelölése

Nos ez nem olyan egyszerű, mert van olyan, hogy az eredeti anyag nem, vagy nehezen hozzáférhető. Miközben egy másik gyűjtő oldal pedig magáénak vallja az anyagot. Ahol linkszerű, egyértelműen rámutatható ott linkelek. Ahol a forrást több helyről lehet elérni, ott a könyvet, újságot jelenítem meg. Nem lenne etikus, ha egy olyan oldal felé terelném az érdeklődőket, amihez befizetés után kapok hozzáférést, miközben kis idő ráfordítással más nyilvános adatbázisokban is megtalálható az anyag. Vagy éppen a könyvespolcomon, vagy a gyűjteményemben. Pár konkrétum, ha valaki elindulna, minden sorolási elv nélkül egy pár tipp:

 

Szerzőjogi állásfoglalásom

Használd egészséggel, az alábbi három ismert kritériumnak megfelelően:

Jelöld meg a forrást, ha idézed vagy linkeled!

                        Ne add el más munkáját!                   

                                           Ne változtassál rajta!

Természetesen jól esik, ha kapok egy e-mailt, hogy mit, hol hasznosított valaki.

 

 

 

v20230625